HTML

Mi lesz Sződliget szemetével?

Az összekapaszkodás nagy rendet szül, néha talán túlságosan nagyot is…

Friss topikok

  • Kapitány_1: Nagyon egyszerű a megoldás: a mostani önkormányzati választáson a civil szövetséget kell támogatni... (2010.09.09. 20:37) Mi lesz Sződliget szemetével?

Linkblog

Archívum

Mi lesz Sződliget szemetével?

2010.07.31. 23:09 blondo

Sződliget kis község a Dunakanyarban, Göd és Vác között mintegy 4500 lakossal. Polgármestere 2006 óta Bábiné Szottfried Gabriella. Előtte 20 évig dolgozott védőnőként Vácott.  „A 2002-es választás oly’ sok honfitársammal együtt az én életemet is megváltoztatta. A szemlélődéssel felhagyva, férjemmel együtt megalakítottuk a Pro Patria polgári kört, majd 2003-ban a Fidesz sződligeti szervezetét. ... A hatékony csapatmunka nélkül 2006-ban nem nyertünk volna az önkormányzati választáson meggyőző többséggel.” írja önéletrajzában. (A "meggyőző többséggel" tényszerűen azt jelenti, hogy Bábiné Szottfried Gabriella polgármester-jelölt 2006-ban Sződligeten 20 - igen, húsz! - szavazattal nyert a második helyezett jelölt előtt.) Az elmúlt négy évben a polgármesteri munka mellett jutott ideje a Fidesz választókerületének elnökeként is tevékenykedni, pártja nőtagozatában kapcsolatokat ápolni, főiskolára járni, sőt, szorgalmas munkálkodása nyomán a tavaszi parlamenti választásokon ő lett a választókerület országgyűlési képviselője. Közéleti szerepet vállal az általa irányított kistelepülést közrefogó városok életében is: úgy tűnik, fáradhatatlan. Igaz, segítője a férje, aki egyben a párt helyi elnöke és önkormányzati képviselője. Egymás mellett a pártban és az önkormányzatban. Az összekapaszkodás nagy rendet szül, néha talán túlságosan nagyot is…

A GreenSound és Bábiék

A Bábi-házaspár Vácról ismeri Niegreiszéket: Bábi Gabriella védőnőként kerülhetett például kapcsolatba a váci vérellátó állomás főorvosának testvérével, Niegreisz Sándorral. Ekkor 2007-et írunk. Niegreisz Sándor szervízmérnökként dolgozik - az orvosi műszereket értékesítő GreenSound Kft. alkalmazottja. E cég akart szállítani egy méregdrága kórházi berendezést a váci kórháznak. Állítólag a több, mint 40 milliós megrendeléshez szükség lett volna a váci közgyűlésben a fideszes voksokra is. Bábiné Szottfried Gabriella választókerületi elnök ezt úgy próbálta elérni, hogy a Fidesz felső vezetése által úgymond „támogatottnak” állította be a vállalkozást, érvként felhasználva Pesti Imre és Molnár Ágnes országgyűlési képviselők nevét, mint az akció mentorait. (Minderről egy titokban készült hangfelvétel tanúskodik.) A szocialista szavazatok eleve rendelkezésre álltak az ügylethez – bizonyára nem vették észre az ezer éve beágyazott káderek, s a hétpróbás Bóth János tanácselnök-polgármester-honatya sem, hogy épp egy fideszes céget támogatnak…(?) Mindenesetre Pesti és Molnár képviselők a hangfelvételt hallva felháborodva cáfolták érintettségüket az ügyben, mondván: Bábiné tudtuk és alap nélkül élt vissza a nevükkel. (HVG 2010. 9.)

A GreenSoundnál tevékenykedő Niegreisz Sándor egy másik vállalkozásban is érintett: a  (2007-ben még váci székhelyű és Niegreisz által jegyzett, de ma már a GreenSound Kft. tulajdonosaival, menedzsmentjével szoros rokoni kapcsolatban álló személyek által tulajdononolt) Műszervíz Kft. ügyvezetőjeként 2007. szeptember elsejétől a sződligeti polgármester asszony férjének, Bábi Róbertnek munkáltatója lett. (Bábi Róbert gépjármű-előadói munkakört töltött be a munkaköri leírás bemutatott – ám alá nem írt – példánya szerint.) Ez a vállalkozás 2007. novemberében állítólag Bábi Róbert személyes közreműködésével szerzett be három speciális gépjárművet Németországból: egy szemetes („kukás”) autót, egy konténerszállító autót és egy földmunkagépet. A gépek némelyikét Bábi Róbert saját udvarukon tárolta, járt-kelt velük a községben. („Ingyenes teszten vannak Sződligeten” – hűtötte le a képviselő-férj a vádaskodókat.)

Látszólag más ügyek

A sződligeti önkormányzat szemétszállítási közbeszerzése még 2007 őszének elején – mint utóbb kiderült, a kiírás pontatlanságai miatt – érvénytelenre sikeredett, azonban az egyik induló keresete nyomán a Közbeszerzési Döntőbizottság 650.000 Ft bírság megfizetésére kötelezte Sződligetet. A közbeszerzést bonyolító vállalkozáson ezt bevasalni nem sikerült, mert megbízási díjuk oroszlánrészét – a községre nézve hátrányos módon – a tudottan gyors jogorvoslat előtt már kifizették. További furcsaság, amire Bábi Róbert többször utalt az eljárás során: a pályázatnak érvénytelennek kellene lennie. A képviselő többször, többek előtt jelentette ki, hogy a önkormányzat saját cége által ellátandó szemétszállítás híve. Ekkor már bejegyzés alatt állt két önkormányzati tulajdonú kft.

A szemétszállítás önkormányzat által saját erőből történő megoldása persze nem okvetlenül lenne baj, ha el tudná hárítani annak gyanúját, hogy a késve alapított, elhúzódó bejegyzésű önkormányzati cég, a Sződliget Kft. helyzetbe hozása érdekében szándékosan csúszott hiba a közbeszerzési eljárásba, vagy hibára való felbujtás (praktikusan: időhúzás) történt, s így „vállalta be” még a bírságot is Sződliget azért, hogy saját kezébe vehesse a feladat ellátását. Mármint Bábi Róbert tervei szerint. Hogy miért volt ennyire fontos, még a közpénzből kipengetett bírság árán is keresztülviendő feladat ez a képviselő számára, talán alább kiderül.

Mert nemcsak az önkormányzati tulajdonú kft. bejegyzése húzódott, akadt más probléma is. Hisz a Sződliget Kft. eszközpark nélkül tehetetlen, hiába létezik. Ezért, s mivel pénze sem volt a vásárlásra, bérelnie kell gépeket, amelyekkel szemetet szállítani, vállalkozni tudna. (A három eszköz árát, több mint húszmillió forintot a Műszervíznek is időbe tellett előteremtenie, de aztán Bábi Róbert, a GreenSound-os Niegreisz vezette vállalkozás előadója végül mégiscsak a gépekkel tért haza, s azokat forgalomba helyezni már könnyen, hamar sikerült.)

Elvarrt szálak

Itt ér össze a két történet. A 100%-ban önkormányzati tulajdonú cégnek az önkormányzathoz képest már egyszerűbb a dolga, mert nem kell közbeszereztetnie. Egyszerű árajánlati eljárással kiválaszthatja akár 10 évre is jövendő szemétszállító alvállalkozóját, vagy azt a céget, amely neki gépeket kölcsönöz, s akkor maga oldja meg a feladatot. A Műszervíz – amelynek tehát Bábi Róbert 2007 szeptemberétől dolgozója – indulna a megbízásért, s ha elnyeri, a tervek szerint bőven egymillió forint feletti bérleti díjat zsebel be a községtől, per hó. (Két év alatt tehát úgy nyeri vissza eszközei árát, hogy azok tulajdonában maradnak, sőt afelől is biztos lehet, hogy megbízása legalább a ciklus végéig, de ügyes szerződéssel akár tovább is fennállhat, biztos hasznot termelve.) Ráadásul a három gép hivatalos kihasználását ellenőrizni nehéz, ebben a személyi konstellációban – polgármester + férj-képviselő-előadó – majdnem lehetetlen is. 

Újabb, érdekes fordulat, hogy Niegreisz mérnök úr GreenSound-os közeli munkatársa, Lesti József szeptemberben kellemes állást kap ugyanennél a Sződliget Kft.-nél: az egészségügyi üzletkötő lesz a mindössze kisebb épületfelújításban utazó cég ügyvezetője munkaszerződéssel, 350.000 Ft-os havi fizetésért. Lesti kinevezésekor az imént feltárt összefüggésektől, sőt, a részletes indoklástól is megkímélte a Bábi-házaspár Sződliget képviselő-testületét. Hiba vagy bizalom, ki-ki döntse el: a kényelmes Fidesz többségű testület jóváhagyta a kinevezést.  Ám az már kiverte a biztosítékot, hogy a Sződliget Kft. egyetlen alkalmazottját – tehát vezetőjét – soha senki sem látta a Kft. egyetlen vállalása, a községi Közösségi Ház felújításánál – mármint Bábiékon kívül. A házaspár a kérdésekre hol azt mondta: Lesti itt van mindig, csak délután, hol pedig azt, hogy nincs itt, miért is lenne, mert még senkit sem ismer, hisz csak három hete dolgozik.

Ám a kérdés attól még kérdés marad: hol és mit dolgozik Lesti József havi 350.000 Ft-ért Sződligetnek? Ha kijön, miért munkaidő után teszi? Talán megtartotta állását a GreenSoundnál? És miért Bábi Róbert irányítja folyamatosan az építkezést, az alvállakozókat, az anyagbeszerzést, ha valójában Niegreisz cégénél dolgozik? Miért nem Lesti, akinek épp ez lenne a(z egyetlen) feladata, és nyilván hozzáértése is megvan, különben hogy is terjeszthette volna elő nevét az ügyvezetői posztra Bábiné Szottfried Gabriella polgármester?

Ki mit tud, teszi

Csak nem arról van szó, hogy rábukkantunk az ellentételezés egyik formájára? E kombináció szerint névleg foglalkoztatja Sződliget Lestit, mialatt az érdekkör másik tagja, a jóbarát és GreenSound-kolléga Niegreisz pedig ugyancsak névleg Bábit? E verzió szerint elmondhatnánk, hogy Sződliget polgármestere bújtatva foglalkoztatja és nem elhanyagolható összeggel fizeti a saját férjét? Ez, persze, vállalkozások szövete alá is alig söpörve összeférhetetlen nem volna, „csak” éppen etikátlan eljárás, amely titkossága révén viszont oszlatja a bizalmat, s felkelti az általános gyanút.

És a GreenSound mit szólna ekkor? A GreenSound, amelynek érdekköre nemcsak a váci, erővel átnyomni kívánt eszközbeszerzésben, a sződligeti szemétszállításban és a Bábi-polgármestercsaláddal való esetleges risztelésben volt érdekelt, hanem állítólag még egy, a Duna Sződliget önkormányzati partszakaszán felépítendő gyógykomplexumban is? Ha 2007. decemberében a veszélyérzet hiánya miatt kibukó botrány megingatja a bizalmat, s végleg elromlik a testületi szavazógép? 

Nem romlott el. Többen – akik már nem bírták gyomorral – felálltak, de végül a bili nem borult ki, a testület a pártérdek diktálta összezárást választotta és az éjjeliedény tartalmát szép csöndben ürítették ki. Az országgyűlési választásokra már akkor tudatosan készülő Bábinénak is jobb megoldás volt  a csöndes hátralépés, mint a jövőbeni karrierjét esetleg megingató csatározás. Mindenesetre a zárt körben kipattant botrány kirobbanása másnapján Lesti benyújtotta lemondását a Sződliget Kft. ügyvezetéséről. Nem védte magát, nem érvelt, csak szó nélkül távozott…  Majd néhány hónappal később visszatért – mint az általa vezetett(?) cég felszámoló biztosa – ugyancsak Bábiné javaslatára…

A sződligeti képviselő testület ugyanis 2008. elején dönt arról, hogy végelszámolással megszünteti mindkét, alig néhány hónapja bejegyzett, érdemi munkát, gazdasági tevékenységet a fennállásuk alatt szinte egy percig sem folytató önkormányzati céget. Mindenesetre a két cég Sződliget adófizetőinek legalább 12 millió Ft-jába került: „alsóhangon” ennyi a létrehozásukra, felszámolásukra költött és az általuk az önkormányzatnak különféle jogcímeken kiszámlázott összegek egyenlege.

Visszatérve a bűzlő szemétügyhöz. Hogy azt az  igazán cudar helyzetet, hogy a Sződliget Kft. gépbérletét nem az a Műszervíz Kft. nyerte, amelynek munkatársa volt Bábi Róbert – hogyan simították el, nem tudni. Ahogy azt sem, hogy mit kezdett a Műszervíz a sebtében, súlyos pénzekért beszerzett autóival azután, hogy e kicsiny, éppencsak összerántott  cég elesett a tuti, sőt személyileg be is biztosított üzlettől. Egy biztos: nem adta azokat oda ingyen öröktesztre Sződligetnek...

Mindenesetre a megoldás nagyon békés és baráti lehetett, mert a Bábi-GreenSound kapcsolat nemhogy nem sérült, de úgy tűnik tovább erősödött. Legalábbis ezt látszik alátámasztani az, hogy 2010-ben, az országgyűlési választási kampányban Bábiné kampányfőnöke Forró Gábor volt. Forró Gábor pedig nem más, mint Földi Gabriellának, a GreenSound Kft. akkori kereskedelmi igazgatójának a férje…

Még mindig nincs vége

Az viszont biztos, hogy hiába bírságolta meg a Közbeszerzési Döntőbizottság 650 ezer Ft-ra 2007-ben a sződligeti önkormányzatot, hiába kötelezte új közbeszerzési eljárás lefolytatására, hiába szerepelt minden évben az önkormányzat közbeszerzési tervében a szemétszállítás – új eljárást nem folytatott le a mai napig sem. Egy helyi civil szervezet már megsokallta ezt az áldatlan helyzetet és 2009-ben ismét panasszal fordult a Közbeszerzések Tanácsához. Az eredmény: újabb felszólítás és újabb, mostmár 2 millió Ft-os bírság 2009. márciusában. Most, több, mint egy évvel később, 2010. augusztusában még mindig nincs pályázaton kiválasztott szemétszállító, e tevékenységet ugyanaz a cég végzi, amellyel még az előző testület állapodott meg 5 évvel ezelőtt. Persze e cég minden évben 6...8%-kal emeli díjait. Megteheti, semmilyen verseny nem veszélyezteti pozícióját. Még az a „Zöld Híd Program”-nak nevezett regionális hulladék-kezelési társulás sem, amelyet százegynéhány önkormányzat alapított, s amelynek Sződliget 4...5 éve már rendszeresen évi 2...3 millió Ft tagdíjat fizet abban a reményben, hogy egyszer majd felépül az a korszerű hulladék-feldolgozó telep, amellyel az alapításkor a szemét európai színvonalú újrahasznosítását akarták megoldani az önkormányzatok. A legfrissebb kalkuláció szerint ennek üzemeltetése annyiba kerül majd, hogy a lakosok a jelenlegi szemétdíjnak mintegy három-négyszeresét kellene, hogy fizessék. 

A Bábi család tehát okkal reménykedhet abban, hogy egyszer még eljön az ő idejük és Sződligetnek még az is megéri majd egyszer, ha végül mégis bérbe veszi azt a szemetes autót. Mindenesetre amennyit az évente összesen alig 450 millió Ft-ból gazdálkodó Sződliget e „szemét-játékokra” az elmúlt három évben kifizetett, abból már bőven vehetett volna egy csodaszép kukás autót. Mindeközben – hála a Bábi család által irányított és felügyelt önkormányzat körültekintő és jó gazda szemléletével való gazdálkodásának – ez alatt az idő alatt Sződliget költségvetési hiánya megnégyszereződött és a község hitelállománya már meghaladja az éves költségvetés negyedét. Talán, majd egyszer, ezt is elviszi a nagy kukásautó...jó pénzért…

Jöhet a következő?

Talán. De az is lehet, hogy jön majd egy másik? A sződligetiek már összerezzennek, ha orvosi műszerekben „utazó” cégről hallanak. Márpedig 2010. januárjában ismét felbukkant egy ilyen cég Sződligeten. A község óvodája és iskolája konyhájára beszállító élelmiszer-közbeszerzés „pékáru és cukrászipari termékekre” vonatkozó részét ugyanis egy Analyser Laborműszereket Gyártó, Javító és Forgalmazó Kft. nevű cég nyerte, amelynek főtevékenysége „orvosi műszerek, berendezések és felszerelések javítása, karbantartása”. Az pedig már tényleg az örökös gyanút félretenni nem tudó szemlélődőnek szúr csak szemet, hogy e cég egyik tulajdonosa, Gáspár Imre egyben ügyvezetője egy másik vállalkozásnak, amit GreenClub Kft-nek hívnak és a Belizben bejegyzett GreenClub Properties Ltd. a tulajdonosa. A GreenClub wellness lakópark  és a GreenSound – korábban említett – a sződligeti Duna-partra megálmodott gyógykomplexuma között természetesen semmilyen összefüggés nincs és a névazonosság is csak a véletlen játéka - Sződligeten azt mondanák: szemét játéka...

Az azonban nem véletlen, hogy alig két hónappal az országgyűlési választások után (amelyeken ugye Bábiné parlamenti képviselő lett) és alig két hónappal az önkormányzati választások előtt (amelyek eredményeképpen viszont előfordulhat, hogy esetleg már a Bábi család befolyása nem lesz elegendően erős az újonnan felálló képviselő-testületben) a község képviselő testületének augusztusi ülésén, nagy hírtelen, egy napirendi javaslat kerül a képviselők elé a következő címmel: „Javaslat, több önkormányzat által létrehozandó korlátolt felelősségű társaság alapítására lakossági kommunális hulladék begyűjtésére és szállítására (előterjesztés helyben kerül kiosztásra) Előterjesztő: Bábiné Szottfried Gabriella”.

"...több önkormányzat által létrehozandó..." Ez talán azt jelenti, hogy mostmár nagyobban is lehet gondolkodni? ("Merjünk nagyot álmodni!") Egy országgyűlési képviselő ugyebár több település önkormányzatára is ráhatással lehet. Egy kis lobbizással és ügyes előterjesztéssel még annak a látszatát is el lehet kerülni, hogy ez ismét Bábi Róbert ötlete volt. Sződligetnek - amely feltehetőleg csak kisebbségi tulajdonosa  lesz e "több önkormányzat által létrehozandó" cégnek, pedig nemigen lesz ráhatása arra, hogy e cég ki(ke)t, mennyiért alkalmaz és honnan, kitől, mennyiért szerzi be, vagy bérli a feladata ellátásához szükséges eszközöket - jelen esetben egy(?) kukásautót. És ha lenne is ráhatása erre Sződliget önkormányzatának - vajon ki képviseli majd az önkormányzatot ebben a cégben? Ki más, mint Sződliget polgármestere, Bábiné Szottfried Gabriella. Kell ennél több?

A Sződliget szemét-problémáinak megoldására korábban jól kitalált receptet – úgy tűnik – mégiscsak kiváltja a Bábi család. Sőt, a gyógyszert be is adja a betegnek. A (hulladék)kezelés hatékonyan és hatásosan fog működni. Csak éppen a beteg, Sződliget fog hamarosan belepusztulni ebbe a kezelésbe…

10 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://szodligetszemete.blog.hu/api/trackback/id/tr492190192

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mivan??? 2010.08.01. 09:55:02

Ezt nem gondolod ugye komolyan? Ha e így lenne, akkor biztosan nem indította volna a Fidesz jelöltként ezt a hölgyet.

anamy25 2010.08.02. 16:04:03

Nocsak, micsoda arcátlan lenyúlási praktika. Nem semmi. Erről a nőről már hallottam a legutóbbi választásokkor. Akkor is valami korrupciós botránya volt, de a Fidesz nem foglalkozott vele. Úgy látszik ők is csak verbálisan harcolnak a korrupció ellen.

animus 2010.08.02. 17:57:37

Ez csak valami rosszindulatú sárdobálás lehet. Egyszerűen nem hiszem el. 3 gyermekes házaspárról van szó, akik szépen, békességben élnek.

mivan??? 2010.08.05. 09:34:22

Hát nem ez a politika. Szerintem mindig egy ügyes nő. Mindig vannak vesztese, meg győztesek. A vesztesek fanyalognak, itt is erről van szó.

fájó igazság 2010.08.06. 21:56:42

@mivan???: Hát ez azért nem az igazi!
Valami mindig van!(A háttérben!)Jelenleg hatalommal való visszaélés,ügyeskedés,barát ,haver,rokon bejuttatása zsíros pénzeket fizető helyekre...még mindig ez a divat bármelyik oldalról nézzük is..ezér van korrupció is és ezért ölik egymást a nagy pártocskák..kisember te meg csak kulizzál úgy is lehúzunk téged .

teveróka 2010.08.07. 18:01:42

@mivan???: Valóban nem az! Ez csak korrupció, és közpénzporszívó. Politikának nem lehetne nevezni, aljas cselszövésnek viszont igen.

forumkukac 2010.08.19. 13:41:02

Rendkívül szomorúnak tartom, hogy a politikusok, ha az eléjén még jószándékkal is indulnak, hogy a városukért tegyenek valamit, néhány éven belül elkurvulnak, már elnézést, de ez a legjobb szó erre.
A magyarorszagon létező pártok közül egyik mellett sem tudnám letenni a voksomat, mert egyik sem hiteles.
No de vissza Sződligethez. Átlagos ember vagyok, aki józan paraszti ésszel bírálja a dolgokat és szerintem az életben sok mindent meg is lehet így oldani. Egyébként diplomás ember vagyok, pénzügyi területen dolgoztam.
Megmondom őszintén, hogy a négy év alatt mióta itt lakom, nem foglalkoztam vele, hogy ki ül a polgármesteri székben.(Megutáltam a politikát, köszönhetően a Fidesz romboló, széthúzó politikájának. Hallkan megjegyzem, hogy egyébként jobb oldali érzületű ember vagyok.) De gyakorlatilag nem látok változást és ez kiváltotta belőlem a kíváncsiságot.

A priorizálás egyáltalán nem erőssége az önkormányzat vezetőségének.
Nemrégiben mikor a postára mentem, örömmel konstatáltam, hogy új főtere lesz a városnak. Majd elég hamar elszállt a lelkesedésem a város ezen fejlesztése irányt, mikor a kerékpár úton sétálva, nem először hallottam az arra haladók megjegyzéseit, arra vonatkozóan, hogy mennyire elhanyagolt a kerékpár út melletti rész.
Négy év alatt tavasztől őszig könyörgni kell az önkormányzatnak, hogy vágják már le a derékig érő parlagfüvet és a többi gazt! Nincs pénz-jön a válasz,a kényszervágásra sem. Ha ebben a 7 hónapban talán kétszer vágják sokat mondtam. Kérdem én: a költsévetés készítésekor miért nem lehet betervezni 3 hetente vágást. Nem vetne jobb fényt sződligetre ha szép rendezett lenne a kerékpár és a kettes út melletti útszakasz?
A másik, ami évről évre ledöbbent az az árvízi védekezésre költött meglehetősen sok pénz. Nyilván nem vagyok tisztában a homok, zsák...stb árával, de azért az a 60 millió kicsit sokank tűnik. Ennyi év árvízi védelezéseiből már régen lehetett volna állandó megoldást találni az árvízre. És itt nem mobil gátra gondolok, mert az szart sem ért viszont sokba kerül. Egy jól átgondolt, vízügyi, árvízi szakemberekkel megtervezett, pl. uniós pályaziti pénzből kivitelezett (feltéve, ha a csókosok nem nyúlják le) gát nem lenne ésszerűbb, minthogy minden évben ugyanazt játszuk el és tízmilliók mennek a semmibe???
Talán még egy szemetszúró dolog. Miért van az, hogy miután a telkeket értékesítik egy új területen, távolról kerülik a környezetével járó kötelezettséget (ha az nincs is törvénybe foglalva, akkor már lehet rá szarni)? A pénz jól jön belőle, de ha már munka van vele az már köszönjük nem kérjük?
És még sorolhatnám, hogy egy átlag polgár mit lát, miközben a politikusok azt hiszik a sok hülye nem látja az ő kis üzleteiket.
Nincs baj, ha valaki sikeres a családi vállakozásaiban, az viszont visszataszító, mikor mérhetetlen módon visszaél a hatalmával.
Sződliget polgármestere foglalkozzon Sződligettel, ne Váccal, ne akarjon parlamanti képviselő lenni, mert abban pillanatban megoszlik a figyelme és ez Sződliget rovására megy, ahogy a példa is mutatja.

Kapitány_1 2010.09.09. 20:37:05

Nagyon egyszerű a megoldás: a mostani önkormányzati választáson a civil szövetséget kell támogatni (mindenki szavazzon, hogy ne csak a pártkatonák legyenek), és talán akkor valódi változás következik.
Tiszta vizet a Tiszta Forrásból...)
süti beállítások módosítása